De 5 stegen av puberteten hos pojkar

Anonim

En pojke går igenom många viktiga förändringar under puberteten. Hans kropp nötar upp, hans röst sprickor när den förändras, han blir starkare, och han börjar mogna sexuellt. Innan du vet det, har din lilla pojke blivit ung man. Det finns fem steg i puberteten som pojkarna går igenom, men tänk på att den ålder där varje pojke går igenom dem kan variera mycket.

Tecken på puberteten hos pojkar

Pojkarna mognar lite långsammare än tjejer. För 95 procent av pojkarna börjar puberteten ungefär 9 år men kan börja så sent som 14 år. Vissa pojkar mognar snabbare än sina kamrater, och vissa fysiska förändringar kan vara mer gradvisa än andra.

Ett antal av dessa fysiska förändringar är mycket personliga. Som förälder kanske du inte märker dem, men din son vill. Några av dessa kan vara pinsamma upplevelser för honom och han kommer sannolikt att hålla mycket av det här privata.

Kroppsform

Externt kanske du märker att din sons kropp börjar växa, men strax innan det händer kan han lägga lite vikt och se ut som om han är alla armar och ben. Därefter kommer en tillväxtspurt, ofta omkring 15 års ålder. Hans axlar kommer att bredda och hans muskler kommer också att utvecklas mer definition. Han kommer att bli märkbart starkare och kan dra fördel av det genom att börja med en vanlig träningsrutin.

Svettning, hår och akne

Personlig hygien är förmodligen en av de största förändringarna för unga pojkar. Det kan ha varit svårt att få honom att tvätta händerna eller ta en dusch, men nu måste han vara uppmärksam på dessa saker när han börjar svettas mer och utvecklar kroppsluk. Han kan snart komma till dig och fråga om att raka persikan fuzz från hans ansikte eller fråga om antiperspiranter. Hans hormoner kommer att producera mer olja på huden och han kan vara benägen för akneutbrott. Det här är den perfekta tiden att introducera honom till god hudvård.

Penis och testikel tillväxt

Det första tecknet på puberteten börjar faktiskt med tillväxten av din sons testiklar och punk, vilket så småningom kommer att bli nästan dubbelt i storlek. Hans penis och testiklar kommer att börja växa när han går in i puberteten, liksom hans pubic hår. Penis börjar med att växa i längd, följt av bredd. Du hittar mer information om denna tillväxt i avsnittet Tannerstadier nedan.

Cirka en tredjedel av pojkarna har små pärrstötar, kallade papules, på sina penis. Dessa stötar ser ut som finnar och är normala och ofarliga, även om de är permanenta.

Papules på penis

Nattliga utsläpp och erektioner

När din son utvecklas kan han börja ha nattliga utsläpp, eller "våta drömmar", där han ejakulerar på natten. Detta kan ske med eller utan en sexuell dröm och är helt normal. Att prata med din son om nattliga utsläpp innan de händer är till hjälp så att han vet vad han ska förvänta sig och att han inte av misstag har blöt i sängen. Låt honom veta att det bara är en annan del av puberteten och att det kommer att gå iväg i tid.

Otillbörliga erektioner är en annan stor del av manlig puberteten och de kan inträffa när som helst, för absolut ingen anledning alls. Förklara för din son att detta kan hända ett tag, och han kommer sannolikt att ha liten kontroll över det, men det blir bättre när han blir äldre.

Röstförändring

Din sons röst kommer att förändras runt den tid som hans tillväxt spurt har börjat sakta ner. Detta beror på att hans vokal ackord och röstlåda (struphuvud) växer också. Innan hans röst ändras helt, kan den knäcka och sväva, går snabbt från hög till lågt. Detta kan vara pinsamt för honom, så var uppmärksam på detta.

Förstå röstförändringar under puberteten för pojkar

Brösttillväxt

När din son är första i puberteten kan hans bröstvävnad svälla lite i ett år eller två, eftersom några av hans hormoner förändras till östrogen. För majoriteten av pojkarna är detta tillfälligt och inte överdrivet, men hos vissa pojkar kan det vara uppenbart, särskilt om de är överviktiga. Om din sons bröstområde verkar för högt eller svullnad händer före puberteten eller senare i puberteten, se din vårdgivare. Det kan vara ett medicinskt problem som orsakar denna svullnad snarare än hormoner.

Humörsvängningar

Som tjejer kan pojkar också ha humörsvängningar tack vare hormonella, fysiska och känslomässiga förändringar som de upplever. Var tålamod och förståelse; även detta ska passera

Pratar med din son

Din lilla pojke växer upp och det betyder också att han kanske öppnar sig för dig mindre ofta. Det är vanligt att tonårspojkar blir mindre pratsamma och dra tillbaka från sina föräldrar. Håll kommunikationslinjerna öppna och prata med din son om de förändringar han upplever. Håll kontakten med hans intressen och prata med honom om sport, skola eller vad han tycker om. Detta kommer att hjälpa honom att känna sig bekväm om att komma till dig när han behöver prata om någonting viktigt.

Tanner Stages of Sexual Development

Tonårspojkar kommer att utvecklas fysiskt i vissa steg, ofta kallade Tanner-stadier. Din barnläkare eller familjehälsovårdspersonal kan avgöra vilket stadium din tonåring är hos och om det förväntas för hans ålder. Tannerstadierna, tillsammans med ungefärliga åldersintervall, inkluderar:

  • Sexuell mognad Betyg 1: (Prepuberty-scenen) Testiklarna är små och fallusen (penis) är barnlik. Det finns inget skönhetshår.
  • Sexuell mognad Betyg 2: (Från 9 år till 14 år) Testiklarna växer i volym och storlek. Penis har ingen för liten utvidgning. Skrotum blir rodnad, tunnare och större. Några pubic hår blir synliga och de är långa, raka och lite mörka.
  • Sexuell mognad Betyg 3: ( Från 10 år till 14 år) Testiklarna fortsätter att växa i volym och storlek. Penis blir längre. Skrotumet fortsätter att förstora. Pubic hår blir mörkare och curlier och fler av dem visas.
  • Sexuell mognad Betyg 4: (från 11 år till 15 år) Testiklarna fortsätter att växa. Penis fortsätter att växa i längd och blir nu tjockare. Skrotumet blir större och mörknar också. Käshår är grovt, tjockare och lockigt som vuxenhår, men det finns färre hår än en vuxen har.
  • Sexuell mognad Betyg 5: Testiklarna har en vuxen storlek (större än 20 ml i volym). Skrotum och penis är av vuxen storlek och form. Könshåret har normal vuxenfördelning och volym.

Försenad pubertet

Om din son inte har startat puberteten vid 14 års ålder, vilket innebär att hans testiklar och penis inte har börjat växa ännu betraktas detta försenad pubertet. Den vanligaste orsaken kallas konstitutionell försenad puberteten. De flesta pojkar som är konstitutionellt försenade är helt friska och kommer slutligen att gå igenom puberteten. Två tredjedelar av pojkarna ärva detta från en eller båda sina föräldrar som också började puberteten sent. Hos män kan detta definieras som en tillväxtspurt efter 16 års ålder eller fortsätter att växa efter gymnasiet. Vid kvinnor börjar fördröjd puberteten menstruation efter 14 års ålder. Majoriteten av pojkar som är konstitutionellt försenade är också korta jämfört med andra pojkar, deras ålder, men det här beror bara på att de inte har haft tillväxten ännu.

Om din son har en kronisk sjukdom som sicklecellsjukdom, inflammatorisk tarmsjukdom eller cystisk fibros, kan puberteten också börja senare än normalt.

Ett litet antal pojkar har ett tillstånd som kallas isolerad gonadotropinbrist (IGD), vilket innebär att de inte producerar tillräckliga mängder av hormonerna LH och FSH. Detta tillstånd börjar vanligen vid födseln och behandlas typiskt med testosteroninjektioner.

Ett ännu mindre antal pojkar har något på gång med sina testiklar som orsakar fördröjning av puberteten. Testosteron är den viktigaste behandlingen för problem av detta slag.

Ålder och följd av puberteten hos flickor och pojkar

Ett ord från Verywell

Om du har frågor eller bekymmer om hur din son utvecklas genom puberteten, prata med sin vårdgivare. Din läkare kan avgöra om din tonåring växer och utvecklas som förväntat och hjälper dig att förstå biologin som är på jobbet. Vid misstänkt fördröjd puberteten är det möjligt att din sons penis och testiklar gradvis har börjat förstora och han har bara inte märkt. Din läkare kan berätta med en fysisk tentamen och kan köra några tester på din sons hormoner för att se om det finns några problem.

Populära Inlägg

Läs Mer