4 sätt att hantera ett begåvat barn som agerar som en liten vuxen

Anonim

Vi har alla hört talas om barnliknande vuxna, vuxna som har barns hjärta och anda. Giftiga barn är motsatsen; De är vuxnaliknande barn, som ofta verkar tänka och agera som vuxna. Ännu viktigare, de känner sig ibland som vuxna. Denna känsla kan leda till frustration för både det begåvade barnet och de vuxna runt dem.

Varför det kan vara problematiskt för barn att se sig själv som små vuxna

Eftersom de ser sig själva som vuxna, kan begåvade barn förvänta sig att bli behandlade som vuxna. De kan känna sig förolämpade om de inte är uppmanade till sin åsikt eller om de inte får fatta sina egna beslut.

Men oavsett hur intelligenta dessa barn är, är de fortfarande barn och har helt enkelt inte den typ av livserfarenhet och förståelse för att göra de typer av beslut de ofta vill göra. En treåring kan till exempel inte förväntas fatta beslut som kan påverka deras framtid, och de bör inte förväntas fatta beslut som innebär att hushållet löper.

Tyvärr har dessa barn inte den typ av mognad som krävs för att ens veta att de inte har all kunskap och förståelse för att vissa beslut kräver det. Många begåvade barn har också en stark känsla av rätt och fel och tror att behandling som mindre än en vuxen är grovt orättvist.

Deras frustration kan leda till ett antal beteendeproblem. De kan bli arg eller oförskämd, och till och med bli bossiga och krävande.

Varför föräldrar till dessa barn är ofta frustrerad

Föräldrar till begåvade barn som känner att de ska behandlas som vuxna känner sig också frustrerade. De känner att livet är ett ständigt slag, eftersom de befinner sig ständigt argumenterar med sina barn över regler och beslut. De är ständigt uppmanade att motivera sina skäl till sitt barn som alltid frågar varför han borde behöva göra något han inte vill göra eller inte kunna göra något han vill göra.

Föräldrarna är utslitna av temperaturslam och andra emotionella utbrott. De kan börja se sitt barn som känslomässigt omogna, en syn som ofta stöds av lärarnas kommentarer.

Hur man hanterar barn som tror att de är små vuxna

Här är några tips som hjälper dig att hantera frustration på båda sidor.

  1. Försök se saker från ditt barns perspektiv: Dessa barn ser sig själva som vuxna och kan verkligen inte förstå varför de behandlas som barn. Det betyder inte att du behöver behandla dem som vuxna, men det betyder att de ska behandlas med respekt. Ingenting kommer att upprota dessa barn mer än en nedlåtande eller nedlåtande attityd.
  2. Ge skäl, men debatter inte: Om ditt barn behöver orsakerna bakom regler, förfrågningar och förnekningar, ge dem alltså skälen. Ibland är det allt de vill veta. Emellertid faller inte i fällan att debattera med din son eller dotter. Begåvade barn kan vara utmärkta debattörer, även de allra unga, och föräldrarna befinner sig ofta i något som en domstolsdebatt. Det är fortfarande viktigt för barn att veta att föräldrarna har det ultimata säga i vad som händer i hemmet.
  3. Ge ditt barn några val: Tänk på att dessa begåvade barn behöver känna sig som om de har lite kontroll över sina liv. Barn blir ständigt berättade vad de kan och inte kan göra. Försök ge dem lite kontroll. Låt dem fatta några beslut, men begränsa de beslut de fattar så att du fortfarande behåller kontrollen över hushållet. Till exempel kan du fråga din dotter om hon vill ha sin jordnötssmör smörgåsar eller med gelé. Du kan fråga din son om han vill städa sitt rum före eller efter middagen.

  1. Behandla ditt barn med respekt: Även om ditt barn inte kan fatta stora beslut, kan han eller hon visserligen få uttrycka sin åsikt och den uppfattningen bör lyssnas till respektfullt. Att lyssna på en åsikt kräver inte att du håller med det och det är viktigt att ditt barn förstår det från början.

Livet med ett begåvat barn är inte alltid lätt, men det kan lättas när föräldrar förstår sina begåvade barn och vad som ligger bakom deras barns beteende.

Populära Inlägg

Läs Mer