2-åriga tillväxt och utveckling milstolpar

Anonim

När ditt barn blir 2, kommer du sannolikt att se några stora förändringar i din lilla nästan varje månad. De kommer sannolikt att få lite självständighet när de börjar navigera sin miljö på egen hand. Och det finns en bra chans att de visar intresse för att försöka göra fler saker utan din hjälp.

Fysisk utveckling

Din 2-årige kommer att älska att visa upp sina spirande motoriska färdigheter. Oavsett om de kör, klättrar, kastar eller sparkar-du kan förvänta dig att din lilla spelare ska göra stora steg mellan åldrarna 2 och 3.

Du kanske märker att 2-åringar bara börjar få bättre kontroll över hand- och fingerrörelserna, vilket är tecken på att de bygger bra motoriska färdigheter. Du kan förvänta dig att ditt barn ska kunna hålla en penna eller krita och kopiera linjer och cirklar.

Viktiga milstolpar

 • Bruttomotorik : När ditt barns muskler utvecklas, så kommer deras klättrande färdigheter. De flesta 2-åringar kan klättra över möbler, sparka en boll och köra korta avstånd.
 • Fina motoriska färdigheter : De flesta 2-åringar kan scribble, måla, stapla minst fyra kvarter och sätta runda eller fyrkantiga pinnar i hål.
 • Viktiga höjdpunkter : Ditt barn kommer att börja gå mer som en vuxen. I den här åldern kommer de kunna gå bredvid dig utan att falla ner och ska kunna navigera i trappor med lite hjälp.

Föräldrapenning

Du behöver inte organisera aktiviteter för ditt barn vid denna ålder. De flesta 2-åringar är experter på att omvandla miljön till en lekplats. Men på grund av sin ökade rörlighet är det viktigt att vara vaksam om barnsäkerhet.

Emotionell utveckling

Det kallas "fruktansvärda två" av en anledning. Denna ålder markerar ofta början av temperaturslam. Det kan förväntas, eftersom små lär sig att uttrycka sig när de är frustrerade, upprörda, trötta eller hungriga.

Eftersom 2-åringar saknar de verbala färdigheterna att säga "Jag är arg" eller "Jag känner mig ensam", kan de inte berätta för någon hur de känner. Så de är mer benägna att visa det. Bli inte förvånad när ditt barn faller till marken och börjar skrika. Det är en del av normal toddler-utveckling.

Viktiga milstolpar

 • Visar ett brett spektrum av känslor, från sorg till ilska
 • Känner sig bra när de kan hjälpa till att klä sig eller göra saker självständigt.
 • Har ofta humörförändringar som signalerar att ditt barn försöker ta kontroll över deras impulser, känslor och handlingar.

Föräldrapenning

Beröm ditt barns goda beteende, som att hjälpa till att klä sig eller plocka upp leksakerna när du frågar. Din 2-årige kommer att börja se sig som skickliga och kompetenta som kommer att öka deras självkänsla.

Social utveckling

De flesta 2-åringar är "egocentriska" av naturen, vilket betyder att de ännu inte kan känna att människor kan ha sina egna tankar eller bekymmer utanför dem. De tror att världen kretsar kring dem och deras behov hela tiden.

Så bli inte förvånad om ditt barn inte är redo att leka med andra barn på ett traditionellt, ge och ta sätt. Istället kanske de föredrar att spela tillsammans med andra barn, i motsats till dem.

Men även i denna fas kommer de att älska att vara runt andra. Att vara kring andra är ett utmärkt tillfälle för ditt barn att lära sig om sociala interaktioner.

Viktiga milstolpar

 • Kopierar andras ord och handlingar, och försöker trösta en vän på samma sätt som du har tröstat dem
 • Engagerar i låtsaspel
 • Uppträder trovärdigt ibland för att se vad som händer

Föräldrapenning

Låt ditt barn leka med andra småbarn. Intervene om spelet blir grovt eller osäkert, men se till att du ger ditt barn gott om möjligheter att träna leka med andra barn så att de lär sig att komma i kontakt med kamrater.

Kognitiv utveckling

Omkring ålder 2 börjar du se ditt barn skapa fantasifulla spel och kombinera aktiviteter tillsammans till en mer komplicerad och invecklad sekvens istället för att driva från en leksak eller aktivitet till en annan. Det här är tecken på att deras sinne gör mer kopplingar och börjar förstå relationerna mellan olika objekt eller idéer.

Tal och språk

Medan barn utvecklas i olika takt mästar de flesta småbarn minst 50 talade ord vid sin andra födelsedag. Pojkarnas språkkunskaper kan utvecklas i en långsammare takt än tjejer. Men före deras tredje födelsedag kan de flesta 2-åringar sätta samman tre ordsatser.

Spela

Det här är också en tidpunkt för att ditt barn ska börja utforska och försöka lista ut hur sakerna fungerar under lektiden. Det är viktigt att erbjuda så många möjligheter som möjligt för utforskning.

På grund av detta kommer ditt barn sannolikt att göra samma sak om och om igen, som att slå ett torn över. Upprepa samma beteende hjälper ditt barn att lära sig - men du kan vara angelägen om att de ska gå vidare från den här fasen.

Viktiga milstolpar

 • Följer enkla tvåstegs kommandon som "snälla hämta leksaken och ge den till mig"
 • Kombinerar ord för att skapa enkla meningar
 • Kompletterar rader i välkända böcker

Föräldrapenning

Medan det finns många underhållande visar där ute för små barn, rekommenderar AAP att hålla skärmtid för 2-åringar till bara en timme om dagen av högkvalitativ programmering. Shows som Sesam Street kan erbjuda utbildningsmöjligheter för små barn så länge som föräldrarna samverkar för att hjälpa ditt unga barn att förstå showen och tillämpa sina lektioner i vardagen.

Andra milstolpar

De flesta småbarn kan sova för större delen av natten (minst 11 timmar). Om inte, se till att ditt barn har en god sömnrutin och har utvecklat lämpliga sömnföreningar. De kan börja vakna igen vid stress, sjukdom eller efter att ha läst en ny uppgift (som att gå).

Din toddler kan fortfarande behöva två tupplurar under dagen eller kanske bara ta en längre tupplur. Ett konsekvent napping schema kommer att se till att ditt barn får gott om sömn.

När ditt barn kan klättra ut ur sin egen spjälsäng (och du har redan sänkt madrassen och tagit bort stötfångaren), är det dags att flytta ditt barn till en barnbarn. Om ditt barn är tre meter långt kan du flytta dem till en litet barnsäng även om de inte klättrar ut ur sin spjälsäng ännu. Den vanliga åldern för att flytta ur en spjälsäng är cirka 18 månader till två år.

När ska man oroa sig

Alla barn utvecklas med lite olika priser. Men det finns några saker som kan signalera potentiella utvecklingsproblem. Enligt Centers for Disease Control and Prevention, prata med ditt barns läkare om ditt barn:

 • Går inte stadigt
 • Kopierar inte handlingar och ord
 • Följ inte enkla instruktioner
 • Förlorar färdigheter de en gång hade
 • Vet inte vad man ska göra med vanliga föremål, som en telefon, gaffel, sked eller pensel
 • Säg inte två ordsatser som "mer mjölk"

Ett ord från Verywell

Vid 2 års ålder växer ditt barns färdigheter och kunskaper snabbt. Men kom ihåg att ditt barn lär sig mycket genom spel och du behöver inte vända varje aktivitet till en möjlighet att identifiera former eller färger. I stället låt ditt barn utforska och spela på sina egna villkor.

Tala ofta med ditt barn genom att påpeka vad du gör när du lagar mat eller utför hushållsuppgifter. Håll sakerna enkla men undvik att använda för mycket pratstund.

Hur man lyfter lyckliga, friska småbarn

Populära Inlägg

Läs Mer