15-åriga utvecklingsmilstoler för barn

Anonim

Åren mellan 15 och 18 kan vara avgörande för att hjälpa din tonåring mogna och få de färdigheter hon behöver för att bli en ansvarsfull vuxen.

Det är dock en bra chans att din 15-årige kommer att tro att hon är redo att ta på sig världen nu. Och hon kanske insisterar på att hon redan vet allt. Den känslan med uppenbarelse kan vara par för kursen för 15-åringar.

Att förstå din tonårsutveckling kan vara avgörande för framgångsrik föräldraskap under mitten av ungdomar.

Fysisk utveckling

De flesta tjejer har nått sin fulla höjd efter 15 års ålder. Många av dem är osäkra på deras utseende, särskilt deras vikt. Nästan hälften av alla high school girls diet att gå ner i vikt.

Femtonåriga pojkar kan fortsätta växa för ett år eller två. Vanligtvis, runt denna ålder blir deras röster djupare och de kan börja växa ansiktshår. De får snabbt muskler vid denna ålder.

Viktiga milstolpar

 • Pojkarnas röster växer djupare
 • Pojkar börjar växa ansiktshår
 • Flickorna har nått sin fulla höjd

Föräldrapenning

Bekanta dig med tecken och symptom på ätstörningar och andra psykiska problem. Om du misstänker att ditt barn har en ätstörning, problem med kroppsbilden eller psykisk sjukdom, sök professionell hjälp.

Emotionell utveckling

Vid en ålder av 15 börjar tonåringar tänka på hur det skulle vara att leva ut på egen hand. Medan vissa tonåringar kan tänka sig på college kan andra tänka på att få sin egen lägenhet.

Din 15-årige kan bli stressad om betyg, relationer och andra tonårsproblem. Och hon kan vara mycket bekymrad över sitt utseende.

De flesta tonåringar börjar engagera sig i mindre konflikter med sina föräldrar runt 15 år. De visar mer självständighet från sina föräldrar och visar också större respekt för reglerna när privilegier är beroende av deras beteende.

Många 15-åringar hanterar en hel del stress. Vissa av dem kan kämpa akademiskt medan andra har att göra med romantiska problem och kanske till och med deras första sexuella upplevelser.

Viktiga milstolpar

 • Gå igenom mindre konflikt med föräldrarna
 • Visa ökad självständighet från föräldrarna
 • Visa större känslomässiga regleringsförmåga

Föräldrapenning

Gör din tonårs privilegier beroende av hans förmåga att vara ansvarig. Berätta för honom att han kan tjäna frihet genom att visa att han kan hantera mer självständighet.

Social utveckling

Vänner är mycket viktiga för 15-åringar. Och det är viktigt att veta vem din tonåring spenderar tid med eftersom de ofta experimenterar med olika personligheter och aktiviteter baserat på vad deras kamrater gör.

Vid 15 års ålder har många tonåringar ett starkt intresse för romantiska relationer. Medan vissa relationer oftast kan utvecklas via sociala medier eller textmeddelanden, kommer andra att vilja spendera mycket tid med sitt romantiska intresse.

De flesta 15-åringar är medvetna om sin sexualitet och visar ett växande intresse för sexuell aktivitet.

Var inte orolig om din tonåring vill spendera mycket tid i sitt rum själv. Om du inte ser varningsskyltar om psykiska problem kan en ökad önskan om integritet vara normal.

Viktiga milstolpar

 • Ha ett intresse för romantiska relationer
 • Ha en djupare kapacitet för att ta hand om och utveckla mer intima relationer
 • Kan kämpa med grupptryck

Föräldraskapstips

Vid den här ålderen strider de flesta tonåringar fortfarande lite med att upprätthålla friska relationer, med kamrater och i deras blommande romantiska intressen. Se till att din tonåring hänger med friska människor och skapa tydliga datingregler.

Kognitiv utveckling

Det är normalt för tonåringar att vara ganska argumenterande på detta stadium. Oavsett vad du säger kan din tonåring vilja diskutera motsatt synvinkel. Det är din tonårs sätt att hävda sitt oberoende och visa upp det faktum att han kan se synpunkter från en annan vinkel.

Många tonåringar börjar tänka mer om sin framtid under denna tid. De brukar kunna börja identifiera potentiella karriärförhoppningar eller collegeplaner.

De flesta 15-åringar kan motivera sina egna val, inklusive vad som var rätt eller fel.

Tal och språk

Vissa tonåringar i denna ålder kan prata med sina vänner hela kvällen, trots att de har sett dem hela dagen i skolan. Men när de frågades om deras dag av sina föräldrar kan de ha mycket lite att säga.

De flesta 15-åringar föredrar ofta att kommunicera via sms och sociala medier. De kan hitta bloggar eller skriva för att vara ett bra sätt att uttrycka sig.

Läsning och sociala erfarenheter spelar en stor roll i tonåringens språk- och vokabulärutveckling.

De flesta 15-åringar kan kommunicera på ett vuxenliknande sätt och kunna hålla lämpliga konversationer. De berättar mer inblandade historier och kan använda mer sofistikerade kommunikationsförmåga.

Spela

De flesta 15-åringar har särskilda intressen eller hobbyer som de tycker om. Oavsett om de gillar videospel, sport, musik eller filmer kan de identifiera aktiviteter som ger dem nöje.

Medan vissa av dem är nöjda att vara ensamma föredrar de ofta att spendera tid med sina vänner. Deras tid tillsammans kan sträcka sig från att spela videospel tillsammans för att gå på bio.

Viktiga milstolpar

 • Visa mer oro över deras framtid
 • Visa mer definierade arbetsvanor
 • Bättre i stånd att förklara orsakerna till deras val

Föräldrapenning

Visa intresse för din tonårs verksamhet. Steg inuti din tonårs värld för att lära dig om hans favorit videospel eller att prata om de sporter han tycker om. Din tonåring kommer att uppskatta ditt intresse att lära sig om de saker han tycker om.

Andra milstolpar

För många tonåringar är 15 åldern där de får ta förarens utbildning. Att få ett lärandes tillstånd kan vara en stor sak. Och det är självklart ett stort ansvar.

Se till att din tonåring är redo att hantera vägreglerna innan du tillåter honom att köra bil. Om han inte kan vara ansvarig när det gäller sysslor eller läxor, kan han visa dig att han ännu inte är redo att ta ansvaret för att köra bil.

Inte alla 15-åringar är redo att köra. Tänk noga på om ditt barn är emotionellt och socialt moget för att komma bakom ratten.

När ska man oroa sig

Var uppmärksam på eventuella förändringar i din tonårs humör eller beteende. Svårighetssvårigheter, vägran att gå i skolan, förändringar i aptit eller intresseförlust i aktiviteter kan vara tecken på mentalvård.

Prata med din tonåring om hennes humör. Fråga om hon någonsin har upplevt självmordstankar, särskilt om hon verkar ledsen eller deprimerad. Låt henne veta att du bryr dig om henne och får professionell hjälp om hon säger att hon har tänkt på självmord.

Om du är oroad över din tonårsutveckling, prata med läkaren. Om ditt barns läkare har bekymmer kan ditt barn bli hänvisat till en psykiatrisk leverantör för vidare utvärdering.

Ett ord från Verywell

Femton kan vara ett stort år för tonåringar. Du kommer sannolikt att se en stor skillnad mellan ditt barns 15-årsdag och hans 16-årsdag.

Och medan du kanske tror att han inte är redo för den verkliga världens rigor, kom ihåg att du har två år att förbereda honom för livet efter gymnasiet. Var uppmärksam på de skicklighetsunderskott som du ser och proaktivt lär honom strategier som kommer att tjäna honom bra i sitt vuxna liv.

Hur man lyfter en glad, frisk tonåring

Populära Inlägg

Läs Mer