13 sätt att bygga självkänsla och förhindra mobbning

Anonim

Att bygga självkänsla är en viktig del av mobbningsförebyggande. Med ett hälsosamt självförtroende kommer dina tonåringar inte bara att vara mer självsäkra, men de kommer också att kunna identifiera sina styrkor - och deras svagheter - och känner sig fortfarande bra om sig själva. Ett hälsosamt självförtroende hjälper också till att skydda tonåringar från mobbning. Bullies är mindre benägna att rikta barn som är övertygade om vem de är. Och om de är riktade, kommer deras solida självkänsla att hjälpa dem att hantera mobbning.

Kom ihåg att människor som mobbar andra letar efter någon som kommer att reagera på sina skadliga ord eller handlingar. Som en följd är bullies riktade mot tonåringar som inte är självsäker eller självförtroende. Men om din tonåring skakar av en mobbens verbala attack, gör det lättare eller helt enkelt inte visar någon känslomässig reaktion, kommer mobbningen mindre sannolikt att försöka igen.

Att främja ett hälsosamt självförtroende hos dina barn har också andra fördelar. Till exempel skyddar ett solidt självförtroende tonåringar från fallgropar av droger, alkohol, ohälsosamma relationer och missbruk. Här är idéer om hur man bygger självkänsla i tonåren.

Spendera tid med din tonåring

När du spenderar tid med dina tonåringar, kommunicerar du att de är viktiga, vilket går långt i att utveckla självkänsla. Dessutom spenderar tid tillsammans kan du skapa ett solidt förhållande. Den grunden blir extremt viktig eftersom de möter fler och fler utmaningar. Barn som känner till sina föräldrar älskar dem ovillkorligt kommer rättvist bättre när livet blir hård än barn som känner sig som en eftertanke i sina föräldrars liv.

Uppmuntra din tonåring att följa hennes passioner

När tonåringar har områden i sina liv där de känner sig trygga kommer denna attityd att överföras till andra delar av livet, vilket minskar sannolikheten att de kommer mobbas. Vilken trevlig aktivitet som ditt barn utmärker sig kommer att skapa förtroende. Hjälp dina tonåringar dra på sina styrkor och hitta något de tycker om. Hjälp henne sedan att driva dessa lustar.

Låt din tonåring göra misstag

Uppmuntra dina tonåringar att ta rimliga risker och försök att inte skydda dem eller rädda dem från livets motgångar. Låt din tonåring uppleva motgångar och besvikelser utan att känna en känsla av misslyckande. Istället lär dem hur man lär sig från situationer och fortsätter. Att göra det kommer att gå långt i att utveckla elasticitet hos dina barn.

Visa din tonåriga ovillkorliga kärlek

Se till att din tonåring vet att du älskar henne precis som hon är. Och var inte rädd för att berätta för henne att du är stolt över henne, även när hon misslyckas. Det här är inte detsamma som att "pumpa upp sitt ego". Istället betonar att perfektion inte är viktigt men hårt arbete och ansträngning är. Barn som ser sig som adekvata, kompetenta och älskade kommer inte att känna sig hotade av andras skillnader eller framgångar.

Uppmuntra din tonåring att volontär

Det kan vara mycket givande och uppfylla för tonåringar att frivilligt på något sätt. Oavsett om det städar en lokal park, packar matvaror på ett matskafferi eller tar kakor till äldre, hjälper volontärarbete dem att känna att de är en del av något viktigt. Dessutom lär den dem tacksamhet för sina egna liv och medkänsla för de mindre lyckliga.

Erkänn din tonåring bra val

Många gånger korrigerar föräldrar dåligt beteende och val men glömmer sedan att erkänna de goda saker som tonåren gör. Barn är mer benägna att tro på sig själva och deras förmågor när de får positiv förstärkning när de gör något rätt. Dessutom pekar på positiva saker hjälper din tonåring att se världen i ett mer positivt ljus. Om du bara fokuserar på det negativa, kommer dina barn att tendera att fokusera eller dölja negativen i världen runt dem.

Tro på din tonårs kompetens

Börja med att ange grundläggande uppgifter, ansvarsområden och sysslor. Undvik att hoppa in och ta över eftersom din tonåring inte gjorde det exakt hur du trodde att det borde ske. Detsamma gäller läxor. I stället för att göra matteproblem för dina barn eller skriva sina papper, ge några instruktioner eller idéer om hur de kan göra det. Låt dem slutföra uppgiften på egen hand. När du tillåter dem att arbeta genom något utan din hjälp - oavsett hur svårt du bekräftar din tro på deras förmåga. Med tiden kommer de att lära sig att tro på deras förmåga också.

Hjälp dina tonåringar som rimliga mål

Ingenting dödar självförtroende snabbare än att försöka uppnå något som inte kan uppnås. Även om du aldrig vill avskräcka din tonåring från att försöka något nytt eller jobba hårt för att få något hon vill, behöver hon fortfarande vara rimlig. Om ingen av hennes mål är uppnåeliga oavsett hur svårt hon jobbar, sätter det henne bara för att misslyckas och i slutändan förlorar förtroendet för sig själv. Hjälp istället hennes uppsatta mål som kräver hårt arbete och uthållighet, men är fortfarande inom hennes grepp om hon tillämpar sig själv.

Beröm din tonåring för hennes karaktär

Ge positiv förstärkning för beteenden som generositet, empati, samarbete, ledarskap, ansvar och mod. För många gånger berömmer föräldrarna bara sina barn för sina akademiska framgångar och deras sportprestationer. Medan det är viktigt att komplettera det hårda arbetet ditt barn lägger i dessa saker, är skolan och sporten inte livslånga som karaktär. Fokusera på de saker som gör ditt barn till en bra person.

Avstå från att rädda din tonåring

Ingen förälder gillar att se sin tonåring gå igenom något svårt. Oavsett om det handlar om en kompis vän, att skära av ett idrottslag eller hantera konsekvenser av ett dåligt val, är det bra för ditt barn att uppleva dessa svårigheter. Dessutom har din tonåring känna sig mycket mer självsäker när utmaningen har behandlats. När allt gick, gick de bara igenom något svårt och överlevde utan att mamma eller pappa mjuka blåsan.

Lär din tonåring att vara självständig, men inte aggressiv

Många tonåringar är inte självhäftande. De behöver läras att de kan stå upp för sig själva. Det är också viktigt att lära dem skillnaden mellan att vara assertiv och vara aggressiv. Förklara att aggressiva barn försöker tvinga andra människor att tänka som dem eller göra saker på deras sätt. Samtidigt är ansvarsfulla barn respektfulla för andras skillnader och idéer men är inte rädda för att hävda sina egna övertygelser och idéer. Kom ihåg att självförsvariga barn känner sig bekväma och försvarar sig när någon säger eller gör något ont.

Undvik att göra jämförelser

För ofta gör föräldrarna misstaget att jämföra sina barn. De kan till och med märka dem "smart one" och "atletic one". Eller den "långa" och "den korta". Men dessa typer av jämförelser kan inte bara leda till avundsjuka och syskonrivalitet utan också orsaka syskon mobbning också. Istället uppskattar varje teenagers individualitet och speciella gåvor utan att jämföra dem med varandra. Du borde också undvika att jämföra dina barn med andra barn du känner. Medan du kanske inte betyder något av det, kan det minska hur dina barn ser sig själva.

Lär din tonåring som säger "nej" är hälsosam

Dina barn borde känna att de har rätt att säga nej till en förfrågan som gör dem obekväma, även om personen är vuxen. Nyckeln är att lära dina barn hur man säger nej respektfullt och att sätta friska gränser. Till exempel, om din son inte vill delta i en viss fest, ska han känna sig bekväm nog att säga "kanske nästa gång". Och om din dotter inte tycker om att shoppa med en grupp tjejer, borde hon känna sig bekväm nog att säga, "Nej tack." När de blir mer bekväma och säger nej, kommer de mer sannolikt att säga nej i situationer som kräver att det erbjuds droger, pressas för sex eller mobbar.

Ett ord från Verywell

Självförtroende och positiv självförtroende är två av de största gåvorna föräldrar kan ge sina barn. Tonåringar med hög självkänsla känner sig inte bara älskade och kompetenta, men de växer också till starka, fjädrande och bemyndigade vuxna. Se till att du gör vad du kan för att vårda ett positivt självförtroende i tonåren. Inte bara kommer de att bli bättre isolerade mot mobbning, men de blir också bättre människor.

Populära Inlägg

Läs Mer