12-åriga utvecklingsmilstoler för barn

Anonim

Ditt barn är närmare varje dag för att vara en fullvärdig tonåring. Lyckligtvis kommer alla de förändringar som följer med tonåren - fysiskt, socialt, känslomässigt och kognitivt - att ske långsamt över en tid, så att du kan förbereda dig.

Tolvåringar har sina ögonblick av att båda agerar som barnet du alltid har känt och plötsligt blir till en liten vuxen precis framför dig. Var beredd på den fysiska, emotionella, sociala och kognitiva utvecklingen som händer nu.

Fysisk utveckling

Ålder 12 är smack-dab i mitten av åren där en tjej börjar puberteten och rätt i början av en typisk ålder för en pojke att börja gå igenom processen. I tjejer kommer du att märka bröstutveckling, hårväxt och, senast, menstruation. Vid pojkar börjar puberteten med penis och testiklarna att bli större, då hårväxten i skönhetsområdet och underarmarna, och sedan ansiktshårstillväxt, muskelväxt och fördjupning av hans röst.

Viktiga milstolpar

 • Börjar visa tecken på puberteten, inklusive menstruation hos flickor och muskulär utveckling hos pojkar
 • Blir alltmer kvalificerad i sport
 • Kan gå igenom en tillväxtspurt

Föräldrapenning

Det här är inte dags att blunda för din interpolations växande sexualitet. Det är dock en svår väg att resa ner, så om du behöver hjälp med att starta konversationen, prata med en lärare, sjuksköterska eller läkare om hur man både ska ta upp ämnet med ditt barn och att vara okej med det själv.

När ska puberteten börja i tjejer och pojkar ">

Emotionell utveckling

Teenage känslor är inget skämt, och du kommer noga att få en smak av den vilda ritten under nästa år. De älskar sina föräldrar men vill inte ha något att göra med dem.

De känner seg segrande och känner sig som om de har misslyckats med allt. Det kommer att finnas stunder av lycka, stötar av sorg, och då kommer det att upprepas om igen

Det här är också den tid som barnen börjar hitta sina ledarskapsförmågor och börjar förstå tanken på att ge tillbaka till samhället. Uppmuntra detta genom att låta dem delta i beslutsprocesser i hemmet och stödja engagemang i samhälls- eller skolaktiviteter.

Viktiga milstolpar

 • Börjar visa en upprorisk strejk
 • Cements hans eller hennes oberoende från föräldrar, men vill ofta vuxna godkännande
 • Börjar att ifrågasätta familjevärden och utveckla personlig moral

Föräldrapenning

Balansera oberoende och ledarskap med att behålla husregler och hålla din bil säker. Tala ofta om de saker som din 12-årige skulle vilja kunna göra på egen hand och ständigt göra kompromisser när det känns lämpligt.

Social utveckling

Vänner blir viktigare än någonsin, men det motsatta könet klättrar också i vikt. Din 12-årige tycker att det är viktigt att höra, vilket ofta betyder att man ska hitta självständighet från föräldrar och andra familjemedlemmar, men med det kommer risken för grupptryck.

Viktiga milstolpar

 • Visar oro över att vara lik och accepterad
 • Intresserad av aktiviteter som involverar de andra könen
 • Kan förstå andras synpunkter

Föräldrapenning

Håll kommunikationskanaler öppna och tillgängliga för din 12-årige. Ditt barn kan börja uppleva situationer som de inte är redo för eller inte vet hur man ska hantera, inklusive allt som går ihop med ömsesidigt tryck och växer upp. Trots att din tween etablerar sitt oberoende, behöver de fortfarande veta att deras föräldrar är tillgängliga för stöd.

Kognitiv utveckling

En 12-årig hjärna har slutat växa i storlek, men det är ingenstans nära att utvecklas. Abstrakt tänkande, problemlösning och logik blir allt lättare, men prefrontal cortex, som spelar en roll i impulskontroll och organisatoriska färdigheter, är fortfarande omogna.

Tal och språk

Vid tolv år har de flesta barn ett starkt ansvar för språk- och kommunikationsförmåga. De kan tänka sig utöver bokstavliga tolkningar, och ordspråken och idiomerna kommer inte att flyga över huvudet längre. Du kommer förmodligen att få din första smak av sarkasm, och de kommer att förstå tonen, såväl som det aktuella språket, i en konversation.

Spela

Tolvåringar börjar spendera sin fritid på aktiviteter som organiserad sport, videospel och sociala aktiviteter med vänner. Fortsätt att hålla koll på hur mycket skärmtid du får och uppmuntra dem att hålla sig aktiva, även om de inte är inordnade i sport.

Viktiga milstolpar

 • I ökande grad förstå och tillämpa logik på situationer och problem
 • Bli medveten om begreppen rättvisa och jämlikhet
 • Börjar att förstå orsakssekvenser

Föräldrapenning

Håll kontakten med ditt barns lärare - utan att bli en olägenhet - och aktiv i sitt akademiska liv. Vänta inte tills rapportkortet kommer hem med dålig betyg för att säkerställa att din tonåring uppnår akademiskt till sin bästa förmåga. Om det finns akademiska problem, leta reda på grunden än att bli upprörd, eftersom det kan vara allt från ett ögonproblem till en inlärningssvårighet.

Andra milstolpar

Många 12-åringar börjar utforska moralen hos sin grupp, så bli inte förvånad om din 12-årige tillkännager att de vill anta en ny livsstil så att de kan leva som sin väns familj eller att de vill utforska en ny religion.

Att utforska moral är en normal del av utvecklingsprocessen. Så medan det är viktigt att förklara din moral och skapa regler som främjar moral i ditt hushåll, oroa dig inte för mycket när ditt barn säger att de inte håller med din tro.

När ska man oroa sig

Fysisk och känslomässig utveckling går inte alltid hand i hand när ett barn utvecklas till tonåring. Var inte orolig om ditt barn inte verkar känslomässigt redo för aktiviteter som andra har sin ålder, eller vice versa.

Håll kontakten med din tweens känslomässiga sinnestillstånd för att vara medveten om psykiska problem, som depression, som kan dyka upp vid denna tidpunkt. Bekymmer om en 12-årig s hälsa och psykiskt välbefinnande kan komma till en barnläkare eller psykisk hälso-leverantör.

Om du har oro över ett mellanrums akademiska liv, som om de inte kan tyckas hålla sig i klassen, planera en tid med läraren. De har ofta resurser och inblick i ditt barn som du kanske inte har övervägt.

Ett ord från Verywell

Det är dags att se till att ditt barn har de färdigheter som de kommer att behöva trivas under sina tonåren. Om de saknar sociala eller känslomässiga färdigheter kan deras kampar bli särskilt problematiska när de går i gymnasiet.

Proaktivt leta efter områden där ditt barn kan behöva lite hjälp för att stärka sina färdigheter. Ge extra stöd genom att undervisa, styra och öva tillsammans. Om ditt stöd inte är till hjälp, sök professionell hjälp.

Föräldrars vägledning för att navigera mellan årstiderna

Populära Inlägg

Läs Mer