11 sätt att lära dig Mindfulness till barn

Anonim

Även om mindfulness inte är ny-det är rotad i buddhistiska traditioner - det blev bara populär i väst under de senaste decennierna. Och senast har forskare upptäckt fördelarna med att undervisa mindfulness till barn.

Mindfulness handlar om att bli fullt medveten om vad som händer i nuet. Och i dagens snabba värld är det lätt att sakna vad som händer runt omkring dig.

Många människor går igenom de dagliga rutinerna utan att vara fullt medveten om vad som händer runt dem. Oavsett om de är distraherade med något som hände igår, eller de är oroliga över någonting som kan hända i morgon, saknar de vad som händer just nu.

Och precis som vuxna är barn lätt distraherade och ganska ofta är de inte medvetna om deras omständigheter. Det kan leda till svårigheter för barn, som att hantera sina känslor eller problem med att kontrollera sitt beteende.

Forskning visar mindfulness färdigheter gynnar barns hjärnor och förbättrar deras beteende. Deras uppmärksamhet spänner förbättras, de njuter av bättre mental hälsa, och de blir mer motståndskraftiga mot stress.

Det är därför som vissa skolor antar mindfulness-program. Skolor som lär sig mindfulness-färdigheter till barn rapporterar färre disciplinproblem och bättre engagemang från studenter.

Det finns många sätt att lära barn att bli mer uppmärksamma. Du kan anpassa dessa övningar för att passa barns behov från förskolor till tonåringar. Här är 11 enkla men effektiva sätt att lära dig dina barns noggrannhetskunskaper:

1

Låtsas att gå på tunn is

Lär ditt barn att bli mer medveten om sin kropp och hans rörelser. Berätta för honom att låtsas att han går på tunn is och han måste röra sig långsamt och försiktigt runt i rummet.

Du kan få mer medvetenhet om sina rörelser genom att låtsas att du är en radiokännare. Säg saker som "Du plockar ditt högra ben upp långsamt och försiktigt sätter det tillbaka."

Det finns många andra spel du kan uppfinna för att uppmuntra ditt barn att flytta långsamt och noggrant. Till exempel, kasta en ballong i luften och berätta för honom att ballongen är ett bräckligt ägg och han måste försiktigt försöka hålla det i luften utan att bryta det.

2

Journal om specifika aktiviteter

Be ditt barn att skriva om sin dagliga verksamhet (eller bjuda honom att berätta om det så att du kan skriva ner det). Välj en viss del av dagen, som hans morgonrutin eller hans eftermiddag i skolan och fråga honom om att minnas vad han gjorde.

Första gången han gör denna övning kan han vara vag som: "Jag hade urtag och då hade vi matteklass." Rätta inte honom eller gräva för mer information. Istället, påminna om att du kommer att göra det igen imorgon.

Med övning finns det en bra chans att han kommer att börja gå igenom sin dag med mer detaljer. Han kanske börjar säga saker som "Jag kände mig väldigt het när jag sprang över lekplatsen. Så jag satte mig på bänken i en minut för att få andan. "

Denna övning kan hjälpa honom att börja ägna mer uppmärksamhet åt nutiden - och förhindra att han snubblar genom dagen bara hälften medveten om vad han gör.

3

Luktar rosen

Doft är ett bra sätt att hjälpa barnen att bli mer medvetna om det här och nu. Ett enkelt sätt att engagera sin luktsinne är att ge honom något aromatiskt, som en blomma eller en apelsinskal.

Bjud honom att stänga ögonen och koncentrera sig på vad han luktar. Tillbringa några minuter bara uppmärksamma doften. Fråga honom sedan några enkla frågor som, "Vad tycker du om den lukten">

Att hjälpa honom att bli mer medveten om hans luktsinne kan påminna honom om att stoppa och lugna rosen ibland!

4

Räkna andetag

Ett enkelt sätt att tysta ditt barns sinne är att lära honom att uppmärksamma hans andning. Uppmuntra honom att stänga ögonen och räkna andetag.

Berätta för honom att tänka "en" när han inhalerar och "två" när han utandas. Lär honom att återvända för att räkna när hans sinne vandrar.

Övningen ska inte ändra andningen. Istället borde det handla om att hjälpa honom att bli mer medveten om hans andetag och hur hans kropp och lungor känner sig när han är uppmärksam.

5

Kyla pizzan

"Cool the pizza" är en andningsövning som hjälper ditt barn att bli mer medveten om sina kroppsliga känslor.

Berätta för ditt barn att andas in genom hans näsa, som att han luktar en bit pizza. Därefter berätta för honom att blåsa ut genom munnen, som att han kyler biten varm pizza.

Öva detta ofta när ditt barn är lugnt. Då, när han är arg eller ängslig, påminna honom om att bli mer uppmärksam genom att säga: "Kall pizza."

6

Blindfoldigt smakprov

Det är lätt att scarf ner mat utan att uppmärksamma smaken. Få ditt barn att stämma överens med sina smaklökar genom att göra ett blindfoldigt smakprov.

Blindfold ditt barn och ge honom en liten bit av en viss mat, som en banan eller en jordgubbe. Berätta för honom att flytta maten i munnen i en minut och se om han kan berätta vad det är.

7

Smaka på smaken

Ett annat sätt att involvera ditt barns känsla av smak är att uppmuntra henne att njuta av smaken. Ge henne en viss bit mat, som en godis eller ett rosin.

Uppmuntra henne att titta på matbiten i ungefär en minut. Sedan har hon lagt den i munnen men berätta för henne att inte tugga den genast.

Istället instruerar hon att uppmärksamma hur det smakar och hur det känns i munnen. Hon kan uppleva texturer eller smaker som hon aldrig har märkt tidigare.

8

Rita ett dagligt föremål

Ge ditt barn ett vanligt föremål, som ett blad eller en sten. Uppmuntra honom att hålla den i sina händer och ägna lite tid på att titta på den. Trots att han förmodligen ser liknande föremål hela tiden och tittar på det närmare kan han ge honom ett nytt perspektiv.

Sedan berätta för honom att dra objektet. Berätta för honom att ta sin tid och ta med några detaljer.

Se bara till att han vet att det inte är en konstkonkurrens. Istället är poängen att hjälpa honom att uppmärksamma och fokusera på en sak i taget.

9

Progressiv muskelavslappning

Progressiv muskelavslappning handlar om att lära känna musklerna i olika delar av kroppen. Målet är att lära sig att slappna av muskler som kan ha blivit spända utan att individen ens märker.

Berätta för ditt barn att ligga ner. Därefter berätta för honom att dra åt och sedan slappna av specifika muskelgrupper en i taget - börja med fötterna och sedan hans kalvar. Fortsätt tills du kommer upp till huvudet.

Det finns många olika skript du kan använda, beroende på ditt barns ålder. Det finns också online-handledning eller ljudprogram som kan hjälpa dig att gå ditt barn genom stegen.

10

Lyssna på klockan

För denna övning, använd en chime eller en riktig klocka om du har en. Om du inte gör det, leta efter en onlineapp eller video som låter som en riktig klocka. Välj en där ljudet reverberates i minst 10 sekunder.

Berätta för ditt barn att lyssna på klockan. Därefter berätta för honom att stänga ögonen och se om han kan höra det bättre när hans ögon är stängda.

Du kan också berätta för honom att sitta tyst och räkna hur många gånger du ringer på klockan. Ring under klockan i flera minuter. Tillåt för varierande mängder tystnad mellan ringar.

Med träning blir ditt barn bekvämare med tystnad. Och han kan förbättra sitt fokus och koncentration.

11

Öva Yoga

Yoga är ett utmärkt sätt att öka ditt barns medvetenhet om sambandet mellan hans sinne och sin kropp. Barnvänlig yoga poses kan hjälpa honom att bli mer uppmärksam.

Skriv ditt barn på en yogaklass eller leta efter barnvänliga yogavideor för att träna hemma. Du kan träna yoga tillsammans och integrera den i din dagliga rutin.

Som andra mindfulness-metoder lär yoga din barns livskunskap. Ju mer han kan vara närvarande i ögonblicket desto bättre kommer han att vara självreglering.

Och det är viktigt att komma ihåg att mindfulness bör vara en fortlöpande övning. Ta tid varje dag för att träna uppmärksamhetsförmåga med ditt barn. När du prioriterar det i ditt liv ser ditt barn att det är viktigt att vara i linje med nutiden.

Populära Inlägg

Läs Mer