11 sätt att förbättra läsligheten

Anonim

Läsevänlighet är en av de viktigaste färdigheterna för ett barn att behärska i de tidiga elementära åren. Inte bara gör en flytande läsare övergången till att vara en flytande författare mycket lättare än en icke-flytande läsare, men när eleverna blir äldre läser spelar en viktig roll i matematik, vetenskap och samhällsstudier också. Om du är oroad över ditt barns läsförmåga, så är det mer än 11 ​​sätt att öka läsevänligheten.

1

Läs högt för ditt barn för att förbättra läsevridligheten

Även om ditt barn är gammalt nog att läsa av sig själv, är det till hjälp för honom att höra någon mer praktiserad läs till honom. Han kommer att få en bättre känsla av rytm, intonation och, om du väljer en mängd olika genrer, kommer att utveckla en uppskattning för alla typer av böcker.

2

Skapa en läsarea

Ge ditt barn en plats som hon kan gå för att vara bekväm medan hon läser, en som är fylld med sina egna böcker. Medan det inte kan hjälpa till med de tekniska komponenterna av flyt, hjälper det att bygga en övergripande uppskattning för läsning.

3

Arbeta med fonemisk medvetenhet

Många elever har problem med att läsa flyt eftersom de har svårt att förstå hur bitarna av ord (som bitar, digrafer och blandningar) manipuleras för att skapa nya ord.

4

Build Sight Word Vocabulary

Siktord, ibland kända som kärnord, utgör grunden för ett barns läs- och skrivförmåga. Om han inte snabbt kan känna igen vanliga ord, är ditt barn mer benägna att snubbla när han försöker låsa ut allt han läser.

5

Paired Reading

Paired läsning kan betyda alternerande meningar medan du läser med ditt barn eller läser högt ihop. Kom bara fram med en signal för att indikera när ditt barn vill läsa en mening själv eller står fast på ett ord.

6

Echo-läsning

Echo-läsning är en bra strategi för barn som har bra tekniska läsförmåga, men för vilken prosodi är ett problem. Om ditt barn kämpar för att läsa med uttryck, försök läsa en sektion och sedan få honom att "echo" dig, med samma intonationer och betoning som du använde.

7

Välj böcker barn kan relatera till

Ingenting får ett barn mer intresserad av en bok än att veta att karaktären har samma kamp eller oro som han är. Känd som biblioterapi, väljer böcker som kan hjälpa barn att hitta lösningar på problem de står inför kan inte bara bidra till att bygga flytande utan även hantera problem som mobbning och skolavvisning.

8

Investera i ljudböcker

Ljudböcker (som många av oss kommer ihåg som "böcker på tejp") är ett fantastiskt sätt för barn att följa med som någon annan läser. Ännu bättre är det faktum att ditt barn kan lyssna på sin favoritbok om och om igen utan att du behöver läsa den en miljon gånger!

9

Öva kritisk läsning med ditt äldre barn

Flytande handlar inte bara om att kunna känna igen orden och läsa dem uttryckligt i god takt. Det handlar också om att förstå vad du har läst och att kunna utvärdera den informationen. Kritisk läsning är en kritisk färdighet för tredje, fjärde och femte graders.

10

Leta efter läsproblem

Även om du kanske inte gillar att erkänna det, har en icke-flytande läsare ibland problem på grund av en underliggande inlärningssvårighet. Om de strategier du försöker förbättra läsfrekvensen inte verkar fungera, håll koll på andra tecken på läsproblem.

11

Håll kontakten med ditt barns lärare

Kommunikation mellan föräldrar och lärare är ett viktigt inslag i studentens framgång, särskilt när det gäller läsning. Ditt barns lärare kan berätta på vilken nivå han läser, vilka förbättringar han behöver göra och ge dig förslag till böcker att engagera honom hemma.

Populära Inlägg

Läs Mer