11 tips för en fantastisk semester med ditt barn med särskilda behov

Anonim

Sommarlov är en stor förändring av takt. Du kan sova i, äta olika matar, se nya platser, besöka personer som du inte har sett i åldrarna (eller spendera kvalitetstiden med människor medan du delar bostäder). Tyvärr, medan förändringen är uppfriskande för de flesta, kan det vara överväldigande för barn med speciella behov. Resultatet: Tid som ska vara roligt och avkopplande kan bli stressigt och till och med känslomässigt utmattande.

Lyckligtvis är det dock möjligt att planera en fantastisk semester med ditt barn med särskilda behov. Du måste lägga in lite extra arbete (framförallt i tid), men i längden kommer både dig och ditt barn att dra nytta av. Inte bara i år, men i många år framöver!

Vilka särskilda behov behöver barnen att överleva och trivas

För många barn med speciella behov är struktur och konsistens nyckeln till daglig framgång. Kanske lika viktigt är boende, formella eller informella, som minskar sensoriska utmaningar, sänker några hinder eller förenklar vissa uppgifter. Med struktur, konsistens och boende på plats är livet mestadels hanterbart. Utan dem, inte så mycket:

 • Struktur : För barn med speciella behov kan livet vara förvirrande. De kan ha svårt att känna igen mönster, känna av förfluten tid eller hantera sina egna scheman. När strukturen åläggs - i form av väckarklockor, klassens buzzers, regelbundna efterskolans aktiviteter och kvällsrutiner-livet, är det mer meningsfullt. Det är mycket lättare att fungera i en värld som är strukturerad, förutsägbar och rutinerad.
 • Konsistens : Förutom struktur kan konsistens göra barn med speciella behov känner att de har kontroll över sin värld. Detta minskar stress och ångest som i sin tur minskar emotionella utbrott och störningar. Konsistens varierar för olika barn, men kan exempelvis betyda samma mat varje dag, samma videoklipp samtidigt, samma slags tvål i badet, samma sysslor, samma ljudnivå eller ens samma luktar.
 • Boende : Skolor kan erbjuda formella boende för ditt barn med speciella behov. De kan till exempel använda glödlampor istället för lysrör i sitt klassrum för att minska sansliga utmaningar. De kan ge henne mer tid att slutföra tester, eller erbjuda adaptiva gymprogram. Hemma kan du stödja ditt barn genom att se till att hon har tillgång till TV: n när hon slingnar ner från skolan. Du kan skära alla taggar ur hans kläder. Eller du kan köpa speciella livsmedel för att vara säker på att hon kommer att ha näringsrika alternativ som hon hittar acceptabel.

När särskilda behov barn har alla dessa element på plats, är de mycket mer benägna att lyckas både hemma och i skolan. Livet kan vara utmanande, men det är åtminstone hanterbart.

Men när barn med speciella behov känner att livet är omanövrerat, verkar de ut när de handlar ut är de själva känslomässigt överväldigade som i sin tur kan överväldiga sina vårdgivare.

Varför semester kan vara så tufft för barn med särskilda behov och deras familjer

Vacation, för de flesta av oss, innebär att lägga struktur, konsistens och boende. Det betyder spontanitet, försöker nya saker och tar risker. Det kan innebära att du bor hos nya människor eller i utmanande inställningar som campingplatser. Det betyder nästan säkert att rutiner, scheman och boende är avsatta under en viss tid. Istället för hemmet och skolans bekvämligheter förväntas ditt barn plötsligt hantera en värld av kaos, med förväntningar som kan vara bortom förmågan hos ett barn med verkställande, kognitiva, känslomässiga, sociala och / eller sensoriska utmaningar.

Visst kan de flesta barn hantera förändringar. Men tänk dig att berätta ditt barn med speciella behov, i sista stund, att han kommer att förväntas

 • dela ett rum med kusin Billy som spelar hög musik
 • ät mat han inte gillar utan att klaga
 • spendera extra tid på stranden eller på lekplatsen även när hans favorit-TV-show är på
 • klara av buggbett eller solbränna, även när de verkligen kliar eller skadar
 • sitta still på en restaurang i en timme eller mer, även när de slutade sin mat för länge sedan
 • var snäll mot människor han inte gillar särskilt
 • säg "ja" till aktiviteter som inte har något tilltal för honom

I teorin borde barnen kunna hantera denna förväntningsnivå. För många barn är det helt enkelt inte möjligt.

Eftersom förväntningarna kring semester kan skicka några barn med speciella behov i känslomässigt kaos, hoppar några föräldrar helt och hållet om familjesemester. Andra fruktar semester, med vetskap om att syskon, farföräldrar eller främlingar kommer att döma och fördöma sitt barn och, i egenskap av ombud, deras föräldraskap. Och ännu andra makt genom semester, tvinga deras speciella behov barn att "suga upp", och skapa negativa minnen och oro för en livstid.

Lyckligtvis är ingen av dessa alternativ nödvändiga. Det är verkligen möjligt att ha en positiv familjesemester med viss förethought, preplanning och flexibilitet.

Tips för en fantastisk semester med ditt barn med särskilda behov

Ditt speciella behov barn behöver struktur, konsistens och boende. Du längtar efter nyhet, spontanitet och avkoppling. Kan du få båda? Svaret är ja, med några begränsningar. Här är några tips för att få det att fungera.

 1. Välj en semesterplan som du och ditt barn kan leva med. Om du har ett barn med speciella behov, är ett gratisformat äventyrssemester utan planlösning ett recept på katastrof. Om spontanitet är viktigt för dig men överväldigande för ditt barn, överväga att ta en separat äventyrsresa eller hyra en barnvakt för en dag medan du utforskar. Alternativt (och ännu bättre), förbered ditt barn för ett kort öppet äventyr som expanderar hans horisonter utan att överväldiga honom.
 2. Håll det enkelt. Överväg att stanna på ett ställe istället för att flytta runt. Stick med en aktivitet per dag. Varför slita alla ut när hela poängen är att slappna av?
 3. Lämna dina ångest hemma. Vad händer om ditt barn med speciella behov verkar offentligt? Vad händer om din svärmor gör sneda anmärkningar om dina föräldraskap? Vad händer om en av de aktiviteter du har planerat är för mycket för ditt barn? Verkligheten är att några av dessa problem är allvarliga för att förstöra en semester, så varför förstör du ditt humör i förväg?
 4. Ha en bekväm plats att dra sig tillbaka till . Många familjer älskar att semestra tillsammans. Även om det kan vara roligt med ett barn med särskilda behov, kan det också bli överväldigande. Ett bra alternativ är att säga "ja" till familjen reträtt, men "nej" till tanken att faktiskt stanna i samma hus. På så sätt, om ditt barn behöver en paus eller om du vill skapa en mer välbekant hemliknande struktur kan du göra det utan att skapa en storm av negativa kommentarer eller problem.

 1. Planera åtminstone några aktiviteter ditt barn kommer att älska . Många specialbehov barn älskar tradition och upprepning. Ge det till för en liten del av din semester. Säg "ja" för att spela samma putt-putt-kurs igen, eller ha samma glass på samma ställe även om det bara var "meh". Att ha speciella evenemang att se framåt kan göra det mycket lättare att komma igenom tuffare stunder.
 2. Ta med boende. Om du vet att ditt barn kommer att kämpa utan hans favorit TV-program och du är osäker på kabelmottagningen, ta med en DVD och DVD-spelare för försäkring. Om ditt barn behöver sensoriska leksaker, ta med sig speciella lakan, kuddar, mat, eller komfortartiklar. Om någon frågar dig eller föreslår att du bebisar ditt barn, ignorera dem. De känner inte ditt barns behov så som du gör.
 3. Ha alltid en Plan B. Ditt barn med speciella behov kan ha en fantastisk tid att göra en viss aktivitet, eller han kan falla helt och hållet och ha ett humörande tantrum. Om saker faller ifrån varandra, ha en Plan B på plats så att andra medlemmar i ditt parti inte känner att deras dag har blivit förstörd. Om till exempel, om andra barn ingår i gruppen, kan du i förväg veta vilken vuxen som ska hantera ditt barn med särskilda behov och som ska ta hand om resten av gruppen. Om du verkligen behöver lämna tidigt, ha en plan för var du ska gå och hur ska du mötas igen senare.

 1. Var rättvis mot varandra. Oavsett hur noggrant du planerar, kan det finnas en bra chans att någon kommer att behöva ändra sina planer för att tillgodose ett barn med särskilda behov. Om möjligt, var noga med att båda föräldrarna vänder sig hemma, lämnar restaurangen tidigt eller klarar av dömande släktingar. Gör ditt bästa för att vara säker på att alla, syskon och föräldrar ingår, få chansen att njuta av tiden som gör vad de tycker bäst om. Visst, de kan behöva rymma en speciell familjemedlem, men det borde inte förstöra sin semester.
 2. Förbered dina semester-kompisar. Om du är på semester med vänner eller släktingar som inte känner ditt barn väl, ge dem en uppfattning om vad man kan förvänta sig, vad de kan göra för att underlätta livet för dig och ditt barn, hur man ska engagera ditt barn och Vad ska man göra om något kommer upp. En e-postnot är ett bra sätt att kommunicera information på ett informellt och icke-konfronterande sätt. Håll det lätt: "Billy bestämmer sig ibland för att äta jordnötssmör och gelé i stället för den tillagade måltiden. Var inte orolig: du är en bra kock, men att äta välkända matar kan hjälpa Billy att känna sig hemma på ett konstigt ställe."

 1. Vara rörlig. Om ditt barn med speciella behov blir upprörd om han är fast i regnet, överväga att avgå en utflykt tills regnet är över. Om han har en bra dag, tänk på att utöka det även om ditt schema säger att det är dags att gå hem.
 2. Förbered ditt barn med speciella behov. Detta är förmodligen det viktigaste rådet i den här artikeln! Ditt barn med speciella behov kommer nästan säkert att kunna slappna av och njuta av semestern med dig om hon är beredd.

Här är några tips för att förbereda ditt barn för en semester:

 • Skapa en "social historia" som förklarar var du ska och vad du ska göra. Om möjligt, använd riktiga fotografier av människor och platser. Läs det tillsammans tidigt och ofta.
 • Prata om dina planer med ditt barn, dela och betona det positiva. Håll det så enkelt som nödvändigt. Till exempel, "när vi kommer till stranden kommer du att stänka mig!"
 • Överväg att använda ett belöningssystem för bra beteende. Till exempel, "Om du kan sitta hos oss i restaurangen tills alla är färdiga, kan du titta på en episod av din favorit-tv-show."
 • Ha en plan för varje dag och gå över planen till frukost. Använd visuella scheman för att hjälpa ditt barn att förstå och komma ihåg vad du har i åtanke.

Slutligen: Koppla av! Kom ihåg att du är på semester. Hela poängen är att ha kul. Så slappna av, gör vad som fungerar, och kom ihåg att din positiva, avslappnade attityd kan göra stor skillnad!

Populära Inlägg

Läs Mer