11 saker att sluta göra för dig själv om du är utrustad med fertilitet

Anonim

Infertilitet är svår att leva med. Som sagt, ibland gör vi saker svårare på oss själva. Inte medvetet eller medvetet, förstås. Vi kanske inte vet att det kan vara något annat sätt. Eller vi inser inte att vi själva saboterar oss själva.

Här är några saker du borde sluta göra om du är utpressad, så du kan börja leva ett bättre, fylligare liv.

1

Sluta skämma på dig själv

Kanske väntade du "för länge" för att börja göra en familj. Kanske något dumt du gjorde som universitetsstudent har orsakat kaos med din fertilitet. Kanske du undrar om det året du bestämde dig för att leva på bara snabbmat var inte den ljusaste idén.

Eller kanske du inte har någon aning om vad som eventuellt kunde ha lett till din nuvarande fruktbarhet. Men du är säker på att det är något du kunde ha slutat om du bara visste bättre.

Du måste sluta skylla dig själv.

Även om du kan hitta ett sätt att på något sätt göra det "ditt fel", borde du fortfarande sluta skylla dig själv.

Det hjälper inte. Det deprimerar dig bara.

Dessutom är de flesta fall av infertilitet antingen inte förebyggbara eller inte förutsägbara. Du kan verkligen inte veta om du hade gjort något annorlunda om du skulle vara en fertil myrtle eller inte.

Släpp skulden och fokusera på det som är viktigast nu - framåt och tackla problemet.

2

Sluta "Vänta på ett mirakel"

Om du har försökt bli gravid i mer än ett år (eller mer än sex månader, om du är över 35 år), och du inte lyckats, är det dags att se en läkare.

Vissa par bestämmer att detta råd inte är riktigt för dem. Det är för de andra människorna. Du vet, de infertila. De bestämmer sig för att fortsätta att försöka på egen hand och be om ett mirakel.

Här är problemet med det tänkandet: Det finns några orsaker till infertilitet som förvärras med tiden.

Medan du ber om ditt mirakel, kan dina chanser snabbt försvinna.

Det är inget fel med att besluta att fortsätta försöka och vänta på behandling, eller till och med besluta att inte fortsätta fertilitetsbehandling i slutändan.

Men du borde inte undvika fertilitetsprovning. Ta reda på vad som är fel och vad dina alternativ kan vara.

Få checkat ut, både du och din partner, och bekräfta att det som är fel kan vänta.

Sedan, om du vill, ställ in en "mirakel väntar" period. Tala med din läkare om hur länge de tror att du kan försöka utan att förlora värdefull tid.

3

Sluta känna hopplös

En diagnos av infertilitet kan slå en person hårt. Ibland är det svårt att se förbi de närmaste dagarna eller veckorna.

Du kan känna dig hopplös, säker på att du aldrig kommer att bli gravid eller att ditt liv aldrig blir lyckligt.

Medan det är möjligt kommer du inte att bli gravid, du mår bättre om du kan hålla dina tankar inriktade på de positiva möjligheterna. Lågtekniska behandlingar fungerar för många par. Din chans för framgång kan vara bättre än du tror. Tala med din läkare om din speciella prognos.

Kom också ihåg vad dina mål är.

Om du inte kan tänka på ett biologiskt barn kanske du kan använda en embryongivare, äggdonator eller spermadonator. Om du inte kan använda givar gametes kanske du kan adoptera. Om du inte kan adoptera, kom ihåg att människor kan leva barnfria och ha glada, normala liv.

För att vara tydlig, gör dessa andra möjligheter inte magiskt att smärtan går bort. Du kommer att behöva tid för sorg och helande från trauman av infertilitet.

Men när du börjar undra om du aldrig kommer att få ett barn, eller när du börjar tänka ditt liv är förstört, försök så mycket som möjligt för att hålla fast vid åtminstone ett hopp av hopp.

Det finns liv efter infertilitet. Kom ihåg det.

4

Sluta fungera hjälplös

De flesta par är extremt proaktiva i sin omsorg. Men inte alla inser att de är beslutsfattare.

Till de par vars läkare säger att de är "för unga" trots att de försökt i över ett år ...

Till de par vars fertilitetskliniker vägrade försöka IVF med sina egna ägg eftersom deras chanser inte är stora, inte inser att kliniken förmodligen inte vill "förstöra" deras track record med en risk ...

Till de kvinnor vars läkare inte kommer att testa eller behandla dem tills de går ner i vikt, men lämna det till dem för att räkna ut hur exakt det är ...

Du är inte lika hjälplös som det verkar.

Om den läkare du ser vägrar att bedriva en utvärdering, hitta en ny läkare.

Om en klinik slår dig ner eftersom dina chanser är "för låga", leta efter en andra åsikt.

Om din läkare säger att du ska gå ner i vikt, var noga med att du utvärderar och behandlar eventuella hormonella obalanser som kan göra att du förlorar vikt, och fråga om en hänvisning till en nutritionist. Kanske får du en andra åsikt om du verkligen behöver gå ner i vikt först.

Du har så mycket mer kraft än du inser.

Var inte rädd för att stå upp för dig själv.

5

Sluta leva livet i två veckors ökning

Infertilitet kan få dig att känna värdelös. Bruten. Skamsen. Dessa är alla mycket vanliga känslor, upplevda av män och kvinnor som lever med infertilitet.

Innan du började försöka bli gravid, innan du någonsin insåg att du mötte infertilitet, kände du förmodligen annorlunda om dig själv - förhoppningsvis mer positiv.

Du måste komma ihåg att den gamla du fortfarande är där. Du blir inte någon annan när du är diagnosen infertilitet.

Om du var fantastisk och älskbar innan infertilitet, så är du lika fantastisk och älskling efter.

Om du tvivlar på det här, tänk på vad du skulle säga till en vän som sa att de kände sig skamfulla och värdelösa på grund av deras infertilitet. Du skulle nog inte säga till dem: "Ja, du har rätt. Du är värdelös!" Aldrig.

Du vet att det inte är sant för en vän, och du måste förstå det är inte heller sant för dig själv.

Du är så mycket mer än din fertilitet.

7

Sluta se ditt sexliv som bara en bruten konceptionsmaskin

Kön kan gå från passionerad till en chore. Kön kan bli en påminnelse om din infertilitet när du kämpar för att bli gravid.

Innan du försökte bli gravid trodde du troligen på sex som något mer än ett sätt att bli gravid. Men på något sätt, efter att du kämpar med begreppet, blir sex till en bruten konceptionsmaskin.

Alla bra saker du brukade njuta av - passionen, de varma känslorna, anslutningen - kan försvinna.

Försök att komma ihåg att ditt sexliv handlar inte bara om att ha en bebis.

Tänk på alla saker du tyckte om sex innan du började din fertilitetsresa. Se om du inte kan få tillbaka det i sovrummet.

Medan det kommer att ta lite arbete kan du förbättra ditt sexliv samtidigt som du försöker bli gravid.

8

Sluta vänta på att leva ditt liv som en familj

Samhället har en mycket begränsad definition av vad som gör en familj till en riktig familj.

Om vi ​​ska tro på annonserna behöver du minst två barn och en hund innan du är äkta.

Sanningen är att familjen är definierad på så många sätt. Det kräver inte blodförhållande eller barn eller en hund för att kvalificera sig.

Ibland väntar ett fertilitetsutmanat par tills de har barn att börja sina egna familjetraditioner eller semestertraditioner. De kommer ihåg hur det var i deras hem och växte upp och kände att de inte kan ha de roliga ritualerna tills de har egna barn.

Det är inte sant.

Om du väntar på att leva ditt liv som en familj, kan du senare ångra dig förlorad tid.

Börja nu som en familj.

Den autentiska familjen polisen kommer inte att knacka vid din dörr om du inte väntar på två barn och en hund.

9

Sluta vänta på att leva ditt liv som en individ

Naturligtvis går ditt liv utöver din familj eller din partner. Du har också ett eget liv. Fruktbarhetsutmaningar kan göra att du förlorar syn på den stora bilden.

När det är mitt i infertilitet är det lätt att sluta överväga din karriär eller din utbildning. Stressen i infertilitet kan göra det svårt att koncentrera sig på jobbet, och det hjälper inte när det gäller professionella ambitioner.

Det sagt är det värt att ta ett steg tillbaka och överväga vad dina karriärmål är. Finns det saker du brukade sträva efter, men har gått ifrån eller glömt ">

Ditt liv är också mer än bara din karriär.

Det finns dina hobbyer. Dina allmänna hälsovanor. Dina relationer.

Sluta lägga allt fokus på att bli gravid och sprida lite av den insatsen. Glöm inte att leva resten av ditt liv.

Åren kommer att passera om du försöker bli gravid eller inte, och om du så småningom blir gravid eller inte. Kom ihåg att använda din tid här på jorden klokt.

10

Sluta lida tyst

Du borde nog inte berätta för alla om dina fertilitetsutmaningar (även om det är ett alternativ att överväga.)

Men att hålla det helt hemligt är inte bara onödigt men psykiskt smärtsamt.

När du håller något sådant en hemlighet, fester det. Skammen om ditt tillstånd växer och växer. Skam är som mögel - det trivs i mörkret.

Att exponera dina fertilitetsutmaningar till även en vän kommer att skina lite ljus på skam och minska skammen du känner. Tänk noggrant på de vänner och familjemedlemmar som du tycker kan vara stödjande och bara släppa ut det.

Om den person du berättar reagerar illa, låt inte det stoppa dig. Prova någon annan tills du hittar en person som du kan vara äkta med.

Det kommer att vara en lättnad att inte hålla det hela inuti.

11

Sluta försöka göra allt detta

Även om du kanske känner dig ensam, men det kan tyckas att du är det enda infertila paret bland alla dina vänner, är du inte ensam i den här stora världen.

En av åtta upplever fertilitetsproblem vid någon tidpunkt i sina liv. Det finns en bra chans att någon du känner har kämpat med att försöka bli gravid, men som du håller den hemlig.

Var modig och bryt tystnaden.

Du har fler möjligheter till stöd än du inser.

Du kan gå med i en stödgrupp för RESOLVE infertilitet. Du kan bli medlem av fertilitetsforumet. Du kan starta en infertilitetsblogg och delta i den mycket stora fertilitetsblogosfären. Du kan hitta en terapeut som kan hjälpa dig genom de svåra känslorna av infertilitet.

Var noga med att söka stöd i din partner.

Det är fantastiskt hur två personer kan leva tillsammans och gå igenom infertilitet som ett par, men försöker fortfarande klara av sig själv.

Tala med varandra. Dela dina rädslor med varandra, inklusive de skrämmande, som oroar att din partner kommer att lämna dig eftersom du är infertil. Luta sig på varandra.

Om infertilitet har skadat ditt förhållande, se en terapeut tillsammans för att lösa problemen.

Populära Inlägg

Läs Mer