10 strategier för att lösa sovande ångest

Anonim

För vissa barn är sleepovers en höjdpunkt i deras sociala liv. Men för andra kan tanken att spendera en natt hemifrån känna sig skrämmande och överväldigande.

Sleepover ångest bör vanligtvis inte vara en anledning till oro. Det kan vara ett tillfälle att hjälpa ditt barn att träna sig modigt så att de kan få förtroende för sin förmåga att möta rädslan.

Om ditt barn kämpar med sömnlös ångest kan dessa strategier hjälpa dem att komma igenom natten i sin väns hus.

1. Vänta tills ditt barn är klart

Det finns ingen rätt ålder där barnen ska kunna göra sömnövergångar. Vissa barnhem är glada att bo hos en väns hus medan vissa barn fortfarande inte gillar sleepovers i mellanåren. Det handlar om ditt barns personlighet, komfortnivå och preferenser.

Vissa barn upplever separationsangst när de är hemma. Andra oroar sig för praktiska problem, som om jag blöt i sängen?

De flesta bekymmer om sömnproblem löser sig själv över tiden.

Om ditt barn inte är intresserad av att sova i en väns hus, tryck inte på problemet. Att tvinga ett barn att gå till en över natten födelsedagsfest eller en scout camping resa innan de är redo att göra det kan göra saker värre. Om de har en hemsk tid kan de bli mindre benägna att göra en sömn igen i framtiden.

Det är inte att säga att ditt barn inte någonsin behöver göra en övernattning någon annanstans. Oavsett om du behöver dem att stanna hos dina föräldrar medan du är ute i stan, eller om du behöver dem att stanna hos en vän när du har en akut appendektomi, kan det finnas tillfällen då sleepovers inte är valfria.

Om du vet att ditt barn kommer att behöva tillbringa natten i någon annans hus i förväg, som när en arbetsresa ska ta dig ur staden, välj någon som ditt barn är nära.

Även om det är en barnvakt vet han väl, men barnvakten har alltid kommit hem till dig. Det kan vara till hjälp att gå med dem för att besöka det andra hemmet innan de tillbringar natten.

Om du kan, besök tillsammans under dagen och prata om var de ska sova, nattrutinen och vad de kan förvänta sig när de sover. Det kan hjälpa till att lindra viss ångest.

Om ditt barn är särskilt nervös för en planerad sömn, överväga om det kan vara ett alternativ att göra en provkörning där du tillbringar natten också. Att hålla sig över med ditt barn hos en morföräldrares hus eller en familjväns hemma kan lindra mycket ångest. När du har tillbringat en natt där tillsammans, kommer ditt barn troligen att känna sig mer bekväm om att göra en övernattning på egen hand i framtiden.

2. Välj Första Sleepover försiktigt

Den första sovsalen är en viktig. Om det går bra kan ditt barn bli övertygade om att de kan göra det igen. Om de är hemlängda eller går hem i mitten av natten, kan de vara rädda för att prova en annan sömn i framtiden.

Välj den första sovsäcken noggrant. Spendera natten med en vän är ditt barn verkligen bekant med - och föräldrar som de vet väl - kan öka chanserna för framgång.

Du kan också överväga vilken typ av sömn som fungerar bäst som den första. Medan vissa barn kommer bäst när de är den enda gästerna i en väns hus, kommer andra att bli mer framgångsrika vid en större händelse, som ett övernattningseventyr med sin ungdomsgrupp eller ett idrottslag.

3. Bekräfta ditt barns rädsla

Om ditt barn tenderar att vara överens om att du bara ska bli fylld av panik i timmarna fram till evenemanget, är de inte ensamma. Många barn upplever rädsla och fruktar som sovvapen.

Stressen att vara hemifrån (eller tänka sig att vara hemifrån) kan också ta en fysisk vägtull på ett barn. Ett oroligt barn kan också rapportera somatiska bekymmer, som huvudvärk eller mage, som fungerar som konkreta bevis på deras känslomässiga oro.

När du märker att ditt barn är nervöst kan du bli frestad att säga något som "Det är bara en natt. Det är inte en stor sak, "men för ditt barn är det en stor sak.

Bekräfta ditt barns känslor genom att säga något som: "Jag vet att du är lite rädd för att vara hemifrån för natten" eller "Jag undrar om din mage gör ont eftersom du känner dig lite nervös över sömnen." Normalisera ditt barns nöd genom att säga något som: "Många barn blir nervösa inför en sömn."

Se sedan om du kan hjälpa ditt barn att identifiera exakt vad de känner sig nervösa för. De flesta barn oroar sig för att de kommer att uppleva obekväma känslor-i själva verket är de rädda att de kommer att vara rädda.

Ditt barn kan också vara oroad över att de inte kommer att kunna somna och att de kommer vara rädda. Eller de kan vara nervösa för att de kommer att känna sig hemma.

Märkning av känslor och namngivning av de saker som de oroar sig för kan hjälpa till att ta bort några av de obehag de upplever.

4. Prata om nackdelarna med säkerhetskopiering

Många barn förbinder sig med sleepovers eftersom de är glada att spendera tid med sina vänner. Men när natten närmar sig, blir deras spänning till rädsla när de börjar tänka på att vara hemma för natten.

Ditt barn kanske börjar säga att de är för sjuka att gå eller de kanske frågar om de måste gå. Det är ett bra tillfälle att prata om de olika alternativen.

Prata om vad som kan hända om de avbryter på vännen; Det kan skada vänens känslor, eller det kan ilska palmen om det är för sent att bjuda in en annan vän över. Diskutera vikten av att hålla fast vid ditt ord i framtiden.

Men det betyder inte att du måste tvinga ditt barn att gå till sin väns hus om de är rädda. Du kan bestämma dig för att avbryta och prata om hur du svarar på en inbjudan i framtiden.

I stället för att komma överens med en sömn med omedelbar tid kan det vara bättre att tänka på det för en dag eller två innan de fattar ett slutgiltigt beslut.

5. Förbered ditt barn för vad du kan förvänta dig

Om ditt barn ska gå till en slumparty som involverar flera barn, eller de är det enda barnet som spenderar natten med en vän, pratar om vad de kan förvänta sig.

Förklara att varje familj gör saker lite annorlunda och deras väns familj kan ha olika regler, olika sömnrutiner och olika vanor.

Gör det klart att vänens familj kanske inte läser innan sängen som din familj gör. I stället kan de göra sysslor eller be tillsammans. Prata om vikten av att vara flexibel och respektfull för andra familjer.

Du kan prata med den andra förälderna förut för att förklara att det är ditt barns första sömn. Om du eller ditt barn har specifika frågor kan det vara till hjälp att fråga något om, "Sova ditt barn med ett nattljus?" Att samla informationen nu kan hjälpa dig att förbereda ditt barn för vad de kan förvänta sig.

6. Öva ett steg åt gången

Om ditt barn är investerat i att spendera natten på en väns hus, men nervös för att göra det, leta efter sätt som du kan hjälpa dem att träna inför sina rädslor.

Om de alltid vill komma hem så fort det blir mörkt eller aldrig varit i en väns hus i mer än en timme i taget, kan det vara till hjälp att ta några små steg för att hjälpa till att gradvis vänja sig vid tanken att vara borta hemifrån för natten.

På vissa sätt kan du göra det:

  • Tillbringa natten på farmor hus innan du går över i en väns hus.
  • Gå till en väns hus för hela dagen.
  • Gå till en väns hus och stanna till sängs.

När ditt barn blir övertygat om att de kan göra de flesta stegen som är involverade i en sömn, är de mer benägna att bli framgångsrika.

Om ditt barn deltar i ett veckolångt läger eller går bort för en långhelg, se till att de har framgång med att göra över natten resor först. Om de kan sova över i en väns hus för en natt utan någon form av problem, kommer de vara mer övertygade om att de kan vara borta för ett par nätter.

7. Gör några om.

Planerar sedan

Ditt barn kommer att känna sig mer självsäker när de vet hur man svarar på obekväma känslor, så att du kan hjälpa dem genom att göra lite om.

sedan planerar.

Samarbeta för att hjälpa till att identifiera strategier som hjälper till att hantera svåra känslor, som ångest och sorg, liksom svåra omständigheter, som problem att somna.

Här är några exempel:

  • Om jag känner hemlängs, så ska jag ringa mamma och pappa.
  • Om jag känner mig rädd, kommer jag att be om att slå på ett nattljus.
  • Om jag känner mig sjuk kommer jag att berätta för min väns föräldrar.
  • Om jag är ledsen, kan jag be min vän att spela ett spel för att heja mig.
  • Om jag har problem med att somna, så läser jag en bok.

Problemlösning specifika problem som kan minska ditt barns ångest. Om de är generad för att de blöt i sängen, prata om hur de diskret kan ha en pull-up så vännen inte vet.

Eller, om de är rädda för mörkret, uppmuntra dem att ta sitt eget nattljus och berätta för dem att de kan förklara för den vän att de skulle känna sig mer bekväma om det var lite ljus.

Se till att ditt barn är inblandat i att identifiera de strategier som de kan använda för att klara av. Att ha en plan för att hantera svårigheter kan hjälpa dem att känna sig mer självsäker.

8. Packa några övergångsposter

Använda favorit superhjälte pyjamas, med samma tandkräm som de alltid använder hemma, och att ha en favorit teddybjörn att sova med kan gå långt för att hjälpa ditt barn att känna sig trygg i en väns hem.

Identifiera några saker som ditt barn kan ta med sig till sömnen som hjälper dem att känna sig mer hemma när de är borta. De kanske vill packa en av dina t-shirts för att påminna dem om dig medan du är borta.

Om de är generad att deras vän kommer att tro att de är "babyish" för att få ett stoppat djur eller en favorit "blankie", påminna dem om att de inte nödvändigtvis behöver använda den. Istället kan de hålla det gömt i en över natten väska och helt enkelt veta att det finns det kan vara till hjälp.

9. Skapa en plan

Betona för ditt barn att känslan är rädd är ett tillfälle att vara modig. Men klargör att de inte behöver spendera natten om de är rädda (om det faktiskt är ett alternativ för dig att plocka upp dem tidigt).

Prata om vad de kan göra om de har en riktigt svår tid. Det första steget kan innebära att du pratar med vänens förälder och ber om att ringa hem. Beroende på ditt barn kan ett snabbt samtal till dig även lugna dem om att de kan stanna eller det kan få dem att missa hem ännu mer.

Om de känner att de måste komma hem tidigt, var villiga att plocka upp dem. Det sista du vill göra är att berätta för dem att de måste hålla ut det oavsett vad. Tvinga dem att stanna över natten när de är eländiga är ett surefire sätt att avskräcka dem från att någonsin försöka med en annan sovsal igen.

10. Beröm ditt barns ansträngningar

Oavsett om ditt barn gör det hela natten, berömma deras ansträngningar. Säg något, "Jag vet att det är väldigt läskigt att gå hemifrån för en natt men ett bra jobb att försöka göra det."

Om ditt barn kom hem tidigt, försäkra dem om att du ska försöka igen en gång när de är redo. Och klargör att de inte är en kyckling eller en trollkarl. I stället är de modiga för att prova.

Ett ord från Verywell

Tänk på att varje barn är annorlunda. Så medan ett av dina barn kan hoppa över möjligheten att gå på en sovsal någon chans att de får, kan ett annat barn föredra att sova i sin egen säng.

I de flesta fall kommer sömnkänslan att dämpas med tiden och grad skolbarn kommer att börja njuta av övernattningar med sina vänner. Men några barn kan fortsätta att kämpa med sömnlös ångest över tiden.

Om ditt barn är särskilt bekymrat kan du söka professionell hjälp.

Till exempel, om ditt barn verkligen vill gå med i ett lag eller en klubb men inte kommer att göra det eftersom det finns en övernattning på natten, är det ett tecken på att ångest påverkar sitt liv.

En professionell kan hjälpa ditt barn att lära sig färdigheterna att hantera oroliga känslor så att de kan möta rädslor och nå sina mål. Om du tror att ditt barn kan dra nytta av professionell hjälp, börja med att prata med barnläkaren. En läkare kan göra en första bedömning och hänvisa ditt barn till en mentalvårdspersonal om det behövs.

Effektiva sätt att lindra ångest hos barn

Populära Inlägg

Läs Mer