10 Specialbehov Leksaker Ditt barn kommer att älska

Anonim

När du tänker på "leksaker och spel för speciella behov" kan du tänka på dyra prylar och specialdesignad utrustning. Och du kan säkert hitta så höga priser som erbjuds av specialbutiker i boutique. Men verkligheten är att det absolut inte finns något behov för föräldrar att köpa produkter märkta "specialbehov". Vanliga gamla Walmart, Leksaker R Us, eller till och med några hemlagade leksaker och spel är lika effektiva, och lika mycket roligt.

Vad gör speciella behov leksaker och spel speciellt?

Det enda som gör de flesta speciella leksakerna "special" är etiketten och det faktum att leksakerna köps till ett barn med någon typ av utvecklingsskillnad. Men de bästa leksakerna och spelen för speciella behov har barn gemensamma element:

 • De är säkra och roliga för barn med sensoriska och / eller fysiska eller motoriska planeringsutmaningar. Bra val kan innehålla tvålbubblor och fidgetleksaker medan ett dåligt val skulle vara ett högt datorbaserat spel som kräver komplexa interaktioner att spela.
 • De kräver relativt låga nivåer av fokuserad uppmärksamhet, språkanvändning och fysisk samordning, såsom en bakgårdsslip eller svängning. Brädspelet Monopol skulle inte vara ett bra val.
 • De är flexibla att användas eller spelas på olika sätt, med eller utan flera partners. Block eller Legos är bra exempel på en sådan leksak, medan en badmintonuppsättning inte är.

Vad gör speciella behov leksaker och spel terapeutiska?

Det finns två element som kan göra leksaker och spel terapeutiska för barn med sensoriska, sociala, språkliga, kognitiva eller uppmärksamma utmaningar. De är väldigt enkla:

 • För att vara terapeutisk bör en lek eller leksak avnjutas med en annan person som är villig och kunna använda erfarenheten för att hjälpa till att bygga färdigheter.
 • För att stödja sensoriska utmaningar och ge fördelar, bör ett spel eller leksak vara fysiskt engagerande och roligt (eller behagligt och lugnande) för spelaren.

Kort sagt, om du spelar med ditt barn och verkligen engagerar med honom, och ditt barn gillar aktivt spelet eller leksaken du använder, ger du en terapeutisk upplevelse.

Innan du köper

Innan du köper eller gör något för ditt barn med speciella behov, kom ihåg att ditt mål är att engagera ditt barn med något han eller hon kommer att njuta av. Det kan innebära att leksaken eller spelet är "för ung" eller "för lätt" för någon av ditt barns kronologiska ålder.

Barn med speciella behov utvecklas per definition och utvecklas i en annan takt än deras typiska kamrater. Det betyder att din 10-åriga med autism fortfarande kan njuta av Thomas the Tank Engine-leksaker och ha en mycket tuff tid med ett "ålderspassat" videospel. Som förälder kan du behöva svälja din stolthet och ge ditt barn leksaken eller uppleva han eller hon är redo för - även om åldern på lådan verkar vara för ung.

När du tittar på leksaker, kom alltid ihåg att "terapeutiska" leksaker är vanligtvis bara dyrare versioner av vanliga leksaker. "Terapeutisk kitt" är väldigt mycket samma sak som Silly Putty. Speciella fidgetleksaker är nästan identiska med spädbarnsleksaker som säljs hos din lokala Walmart. Var dock försiktig om att köpa leksaker som ditt barn kan kväva på eller knock-offs som kan vara giftiga.

Topp 10 leksaker och spel för barn med speciella behov

 1. Block, Legos och liknande byggleksaker: Grundblock och andra byggleksaker (det finns många olika märken på olika prispunkter) är oerhört mångsidiga och kan växa med ditt barn. Ditt barn kan börja med att klä upp dem men kan enkelt gå ut på byggnadsstrukturer, tunnlar, vägar och mycket mer. Viktigast är att dessa grundläggande leksaker är idealiska för att skapa symboliska lekfärdigheter och socialt samarbete - särskilt när du leker med ditt barn.
 2. Enkla, säkra studsleksaker: Barn med sensoriska problem (liksom de flesta andra barn!) Älskar att studsa. Bounce bollar med handtag (ibland märkta "Hippety-Hop") är ett utmärkt val. Så är också mini-trampoliner med handtag. Dessa leksaker är inte bara roliga (speciellt om du köper två och spelar tillsammans), men de kan också användas som belöningar för gott beteende.
 3. Gungor och glidbanor: Du kan köpa väldigt dyra "sensoriska" gungor, eller få en bra, billig gunga hos din lokala leksaksbutik eller online. Om du inte är säker på att ditt barn är redo att balansera ordentligt, köp en gunga som har ett bälte (lätt att hitta och vanligtvis justerbar efter storlek). Slides kan vara liten blåst plast eller större och mer utmanande. Små bilder kan användas inomhus på vintern (en bra bonus).

 1. Vattenleksaker: Allt som använder vatten och tvål kan vara jättekul, interaktiv och engagera sig för ett barn med speciella behov. Prova olika alternativ, från Slip-n-Slides till interaktiva sprinklers till vind-up ubåtar och båt. Tänk på sprutleksaker om du är villig att hantera röran!
 2. Bubblor och skum: Tvålbubblor kan vara roliga att popa, jaga och titta på. Men att blåsa bubblor framgångsrikt kräver också bra motorstyrning samt en viss tålamod. Det finns ett brett utbud av roliga bubbla-och skumtillverkande leksaker på marknaden. en eller flera kommer sannolikt att vara perfekt för dig och ditt barn.
 3. Pussel: Pussel är det perfekta valet om ditt barn föredrar mer stillasittande aktiviteter. Som de flesta leksaker som beskrivs kan de växa i svårigheter med ditt barns förmågor, och de är roliga att göra tillsammans. Idag är det enkelt att ha pussel med vilken bild du väljer, varför välja inte ett foto eller karaktär som ditt barn redan älskar?
 4. "Sensory" Leksaker: I motsats till vad marknadsförare kan berätta är en sensorisk leksak verkligen ett föremål som ger sensorisk återkoppling. Det kan vara vilken leksak som surrar eller pipar. Det kan också vara kitt, spela degen, ler, "fidget" eller "stress" bollar, oroa pärlor och så vidare. Alla dessa artiklar finns till låg kostnad i många butiker. De är inte lika interaktiva som de andra leksakerna som beskrivs, men de kan verkligen hjälpa till att minska ångest.

 1. Enkelt kort och brädspel: Schack kan (eller kanske inte!) Vara bortom dina speciella behov barns förmågor, men det finns en bra chans att klassiska barns spel inte är. Om ditt barn har uppmärksamhet och intresse, försök lära några av klassikerna. Gå Fish, Uno, War, Checkers, Connect Four, och många andra spel är korta och enkla men kräver omvälvning, social interaktion och lite strategiskt tänkande.
 2. Konsttillbehör: Stora kritor, markörer och färgpennor kan vara mycket roligt för barn med vilken grad av förmåga och färdighet som helst. Färgböcker är ett bra val för många barn, eftersom de håller det roliga inom gränserna och tillåter barn att "skapa" sina favoritkaraktärer. Lera (som nämnts ovan) är både konstnärlig och terapeutisk.
 3. Pop-up Tunnel och Play Houses: Låg kostnad och lätt att lagra, pop-up tunnlar, lekhus och tält är underbara leksaker för barn med speciella behov. De stöder bruttomotorutveckling, ger en sensorisk flykt och främjar symboliskt spel när de används kreativt (föräldrahjälp kan behövas).

Populära Inlägg

Läs Mer